DELGRES – 04:00 AM

De drie heren van de Franse formatie ‘Delgres’ noemen hun gebrachte muziekstijl ‘Caribbean Blues’ en vermits we zelf geen betere benaming dan ‘wereldmuziek’ voor dit genre kunnen bedenken zullen we deze door zanger-gitarist en songschrijver Pascal Danaë samen met de trompet, trombone en bugel-speler Rafgee en drummer-percussionist Baptiste Brondby bedachte definitie maar klakkeloos overnemen.

Pascal Danaë zingt zijn liedjes in drie talen: het Frans, het Engels en in de lokale Creoolse taal van Guadeloupe, waar we echt geen woord van verstaan, maar waar we wel heel wat Franse elementen in menen te horen. Op hun tweede studioalbum “04.00 AM” dat volgt op de in 2018 uitgebrachte plaat “Mo Jodi (I’ll Die Today)” brengen ze een mix van de lokale muziek uit het Franse departement Guadeloupe in de Caraïbische Zee met Creoolse en Mississippi-swamp bluesklanken die uit de muziekwijken van Louisiana in New Orleans afkomstig lijken te zijn.

De twaalf ritmische nummers op dit album van het in 2016 opgerichte trio dat zijn naam ontleende aan Louis Delgrès - een generaal onder Napoleon die in de Franse Caraïben tegen slavernij met zwarten en tegen onderdrukking vocht - zijn catchy, fris, dansbaar en vooral mooi gearrangeerd. Twee van deze twaalf liedjes hebben we ter kennismaking toegevoegd op de video’s bij dit verhaal. Het zijn de openingstrack “4 Ed Maten” en het lekker swingende “Just Vote For Me”. Maar er valt nog heel wat meer leuks te horen op “04.00 AM” zoals de nummers “Aléas”, eerste single “Assez Assez”, het door een rinkelende schoolbel ingeleide “Se Mo La”, het korte a capella-nummer “Libere Mwen Chorale” en de rockende danstrack “Lese Mwen Ale”.

Pascal Danaë heeft in het verleden al bijgedragen aan plaatopnamen van wereldsterren als Peter Gabriel, Youssou N’Dour, Neneh Cherry en Gilberto Gil. Hij heeft het grootste deel van zijn leven in Parijs gewoond maar ook acht jaar in Londen en drie jaar in Amsterdam. Hij nam in 2007 een soloplaat “London > Paris” op en speelde daarna mee in het Afro-Braziliaanse trio ‘Rivière Noire’. Met het trio ‘Delgres’ werkt hij momenteel vanuit Parijs aan zijn muziek waarvan hij beweert dat de blues niet noodzakelijk droevige muziek hoeft te zijn maar dat het best wel dansbaar en ritmisch kan zijn. Dat bewijst hij eens te meer met zijn groep op dit twaalf tracks tellende tweede album “04.00 AM”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Discograph
distr.: PIAS

video